2011. április 20., szerda

Élelmiszer témakör: Gyorsan elkészíthetö vacsorák

A legújabb wekerlei Ökokörben úgy döntöttünk, hogy felélesztjük ezt a blogot.
Elsőnek az élelmiszer témakörben érkezezett gyors recepteket osztom meg veletek, aztán majd jön a többi is. Mindennél jobb az otthon készített, ízletes és lehetőleg vega vacsora. Ugye?
Lehet véleményezni!


"Kedves Egyelőre Zöldülők!
Főleg Orsi!
Íme a régóta ígért receptgyűjteményem, gyorsak, este fél nyolc után kell nekiállni!
Vegetáriánus ételek:
Zöldborsó leves:
Fölteszem olajra a hagymát, fokhagymát, petrezselymet, lisztet, 5 perc után felöntöm sós vízzel, addig fölvágom a fehérrépát, zellert és belerakom, megborsozom. Ha forr, beleteszem a mirelit zöldborsót. Csipetkét főzök hozzá.
Paradicsomos tészta:
Fölteszem olajra a hagymát, fokhagymát, sót, borsot, oreganót, bazsalikomot, kukoricát, gombát, fedő alatt melengetem, majd sűrített paradicsomot adok hozzájuk, ez lehet saját készítésű, vagy a bolti, abból az üvegest szeretem és legyen magyar. (Sajnos az olasz is elég fincsi.) Spagettivel az igazi.
Currys csicseriborsó vagy karfiol: A csicseriborsónak 1 napig áznia kell, a karfiolnak nem :)
Olajon: hagyma, reszelt gyömbér (nálam a mélyhűtőben mindig van legalább egy gyökér, jobb, mint a por), fokhagyma, koriander (jó, ha megtörjük), curry, bors, 1 paradicsom (v. sűrítmény), csicsriborsó, ami jól bedagadt és jól át lett mosva. Csics. helyett lehet karfiolt enni. Vagy-vagy, nem összekeverni!!
A sárgás finomságot fél liter natúrjoghurttal öntjük fel. Lehet belerakni 1 zöldpaprikát is, csilivel is bolondíthatjuk.
Káposztás palacsinta:
Lereszeljük a fejeskáposztát és a sós palacsintatésztához keverjük, én ha olyanom van, le is turmixolom, majd ugyanúgy sütjük, mint a palacsintát. Dobálhatjuk is, ha szakad, még egy kis lisztet tegyünk hozzá. (Tojás, szóda, tej, tudjátok...)
Lencseleves: Áztatás! (Fél nap.)Káposztával, kókusszal, curryvel, gyömbérrel.
Olajra: hagyma, fokhagyma, gyömbér, lencse, reszelt fejeskáposzta, felöntjük sós vízzel, teszünk bele kókuszreszeléket (!nagyon jó!), curryt.
Karfiolleves:
Forró sós vízbe: minden leveszöldség, de a legtöbb petrezselyemből, most medvehagyma is van, karfiol, kis fokhagymás rántás a végén, de valaki előre rántja. Fedőt hagyjuk rajta, valaki fejföllel v. natur joghurttal eszi, lehet csipetkét is főzni hozzá. Van, aki pirospaprikázza, én nem, de zöld paprika mehet bele.
Kelkáposzta főzelék:
Olajon: hagyma, fokhagyma, liszt. Felönteni sós vízzel, belerakjuk a csíkokra vágott kelkáposztát és a felkockázott krumplit (dekoratív, divatos: csíkos-kockás!). Köménymag, bors- ne maradjanak ki! Ránthatjuk a végén is, akkor nyugalmasabban fő, egy sudokut meg is csinálhatunk addig.
Vöröslencse leves: 1 óra áztatás elég neki
Olajon: hagyma, gyömbér, fokhagyma, 1 paradicsom (v.sűr.), felöntjük sós vízzel, bele a vöröslencse, a recepteskönyv krumplit is ír, de az szerintem semmilyen gyömbéreshez nem illik, ez a privát véleményem. Van egy indiai ún. orient fűszerkeverék, ami nagyon jó bele.
Saláta melegszendvicshez, vöröslencsével: Ázzon 1 órát!
Paradicsom, paprika, petrezselyem, most medvehagyma, főzzünk kukoricát is, a bátrabbak főzés nélkül is beletehetik a vöröslencsét, de akkor többet ázzon, 2-3 órát, 1 citrom kinyomva, hagyma, esetleg fokhagyma.
Kenyér: borzasztó egyszerű ELŐMELEGÍTJÜK A SÜTŐT 180 FOKRA
fél kiló liszt
3 deci meleg víz, ebbe 1 ek só, fél ek barnacukor és bele fél csomag élesztő, várunk míg fölfut
olaj (kicsi)
Ezeket összegyúrjuk,
ha egyben marad: beirdaljuk leecsetezzük vízzel, hogy ropogós legyen a héja (sütés 35 percig 180 fokon)
kifliket csinálunk: kinyújtjuk liszten és 3szögeket vágunk ki, betekerjük (sajtot bele!)(sütés 20 percig)
zsömléket: uganúgy, mint a kenyeret, de a sütés 20-25 percig tart.
Puliszka:
3X annyi sós víz, mint a kukoricadara, főzzük, míg nyákos lesz, majd kivajazott tepsibe tesszük, tetejére juhtúrót, de vigyázzunk, mert az sós, úgyhogy ne sózzuk nagyon a főzővizet.
Aki rögtön enni szeretné mert éhes, szedje tányérba 20 perc sütés után és öntsön rá tejet, mintha levest enne?
JÓ ÉTVÁGYAT!
Viki"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése